16.09.2016

Poznati Varaždinski klipič, koji je i dio naše ponude, uskoro će biti pod zaštitom zemljopisnog porijekla.
 

Varaždinski klipič postat će zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla

S predstavnicima udruga proizvođača u Ministarstvu poljoprivrede su potpisani Ugovori o sufinanciranju izrade specifikacije poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. 

Tako je s Udrugom kuhara Varaždinske županije potpisan Ugovor kojim su im dodijeljena sredstva za pokretanje postupka zaštite Varaždinskog klipiča oznakom zemljopisnog podrijetla. Sam Varaždinski klipič je i dio naše ponude, te je zadovljostvo naših gostiju dokaz kako se uistinu radi o odličnom proizvodu specifičnom za ovo podneblje.

Naime, postupak zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete zahtjevan je posao za skupine proizvođača i iziskuje značajna financijska sredstva za pripremu i izradu specifikacije, analizu sirovina i proizvoda, istraživanje tržišta i druge aktivnosti, kako bi se projekt zaštite naziva proizvoda kvalitetno i uspješno proveo.

Kao jednu od aktivnosti u okviru pomoći proizvođačima Ministarstvo poljoprivrede je provodilo Program 'Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta'.

Cilj ovog Programa je potaknuti skupine proizvođača na ulazak u postupak zaštite naziva proizvoda oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Dodjelom bespovratnih financijskih sredstava osiguranih u proračunskim sredstvima Ministarstva poljoprivrede proizvođačima se želi olakšati početnu fazu postupka zaštite proizvoda, odnosno izrade specifikacije proizvoda.Potpora podrazumijeva dodjelu namjenskih bespovratnih novčanih sredstava za sufinanciranje troškova izrade specifikacije proizvoda, laboratorijska ispitivanja potrebna za izradu specifikacije proizvoda te anketna ispitivanja tržišta. Visina dodijeljene potpore po pojedinom korisniku iznosi maksimalno 75.000 kuna.

Od zaprimljenih 18 prijava na Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Programa, Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je 14 prijava u ukupnom iznosu sufinanciranja od 726.344,49 kuna.

Osim za Varaždinski klipićč sredstva su dodijeljena i za izradu specifikacija slijedećih naziva proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla: Rudarska greblica, Kvargl, Zagorski štrukli, Međimurski krumpir/ Međimurski kalamper te Lički škripavac.

Oznaku izvornosti dobit će: Zagorski bagremov med, Novigradska dagnja, Bračko maslinovo ulje, Krčki sir, Istarski ovčji sir, Meso istarskog goveda/ Meso boškarina i Paški sir, dok će Vrbovečka Pera dobiti specifikaciju zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Poznati Varaždinski klipič je i dio naše ponude, svakodnevno se sprema po originalnoj recepturi i samo njegovo uvrštavanje u zaštitu zemljopisnog porijekla, dokaz je kvalitete. Probajte i zaljubite se u njegov čaroban okus.

Pošalji prijatelju na email
Povratak na popis novosti