11.10.2016

Prebacivanje s lagera na ale pivo mogao bi biti odličan potez za vašu jetru, pokazalo je istraživanje koje je otkrilo kako se hmelj vrlo dobro bori s nakupljanjem masti. 

Pivski hmelj može vas zaštititi od bolesti jetre

Također, rezultati istraživanja govore kako je puno veća vjerojatnost da će osoba dobiti neku bolest jetre ako pije žestice od onih koji piju pivski nektar.

Nakupljanje masnoće u jetri jedan je od glavnih problema kod opijanja, što može dovesti do kroničnih bolesti. Kako bi se došlo do rezultata, znanstvenici su hranili miševe običnom pivom, pivom bez hmelja i čistim etanolom.

Dvanaest sati nakon nakon hranjena provjerili su jetre miševa i otkrili kako su oni koji su pili etanol i pivo bez hmelja imali skoro jednaku količinu masnoće u jetri, dok su oni koji su imali običnu pivu s hmeljom imali manje masnoće.

Objavljujući svoj rad u Alcohol and Alcoholsim, tim je zaključio kako hmelj štiti od nakupljanja masnoće u jetri, dok to objašnjava zašto takvo pivo nosi manje negativnih efekata opijanja od drugih pića.

Kao dodatak, otkrili su kako je jetra miševa koji su pili pivo s hmeljom imali manja oštećenja kao rezultat procesa koji se zove oksidativni stres, što pokazuje kako bi hmelj mogao imati antioksidanski efekt. Tim znanstvenika nije 100% sigurna zašto je to tako, već otkrivaju kako je količina enzima zvana iNOS bila manja u miševima koji su pili pivo s hmeljom od miševa koji su pili pivo bez hmelja ili etanol.

Pošalji prijatelju na email
Povratak na popis novosti