15.05.2017

Danska pivovara Nørrebro Bryghus i nacionalna agencija za poljoprivredu i hranu pokrenuli su projekt proizvodnje piva od ječma s polja koje se gnoji otpadom što su ga proizveli same pivopije. Pivo je nazvano Pisner, što je igra riječi, koja jasno upućuje na pivski stil pilsner, ali i na izraz za uriniranje.

Od mokraće do piva i obrnuto

Za potrebe projekta na najvećem glazbenom festivalu u sjevernoj Europi, na Roskilde Festivalu nedaleko Kopenhagena, prikupljeno je 54 tisuće litara mokraće kojom je tretirano polje s posijanim pivarskim ječmom. Pivovara uvjerava sve ljubitelje zlatnog soka da u pivu nema ni najmanjih tragova mokraće, jedino je u procesu uzgoja hmelja, umjesto gnojiva životinjskog porijekla ili umjetnog gnojiva, korištena ljudska mokraća.

„Kad je pojavila informacija da smo počeli kuhati Pisner, mnogi su mislili da filtriramo urin i dodajemo ga u pivo, što nas je samo nasmijalo," rekao je generalni direktor pivovare Henrik Vang. Danska agencija za poljoprivredu i hranu ističe da je korištenje ljudskog otpada na ovaj način potpuna novost.

Projekt je nazvan Beercycling a započet je 2015. godine kada je na glazbenom festivalu Roskilde prikupljen urin, a lani u proljeće korišten je kao gnojivo na poljima zasijanim pivarskim ječmom. Požnjeveno je jedanaest tona ječma, a pivovara računa da će od te količine skuhati 60 tisuća boca piva Pisner. Pivo će se moći kušati u lipnju.

Autor: Pivnica.net

Pošalji prijatelju na email
Povratak na popis novosti