08.11.2016

Istraživanja pokazala zašto je dobro piti pivo.

6 razloga zašto je pivo dobro za vaše zdravlje

1) Pivo je odličan napitak nakon treninga!

Prema istraživačima sa Sveučilišta Granada u Španjolskoj, pivo može pomoći vašem tijelu pri rehidraciji nakon treninga bolje od vode ili nekih drugih sportskih napitaka! U istraživanju su sudjelovala 104 studenta te su svi morali vježbati dok ne bi dosegli određenu temperaturu tijela. Jednoj polovici dobro zagrijanih studenata bilo je servirano pivo, a drugoj obična voda. Pogađate što je pokazalo istraživanje – pivo hidratizira nešto bolje od vode! Nije ni čudo da se u srednjem vijeku konzumiralo više piva nego obične vode.

2) Pivo je dobro za mozak!

Pijenjem piva (čak i u enormnim količinama) neće vas pretvoriti u Einsteina, ali može pogodno djelovati na vaš mozak, kao dodatna snaga, te vam pomoći da se usredotočite i riješite zadatke koji zahtijevaju totalni angažman.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Illinois pokazalo je da su kandidati koji su popili pivicu, dvije imali 40% bolje rezultate u rješavanju raznih mozgalica od njihovih ‘trijeznih’ kolega.

3) Pivo je bogato antioksidansima!

I dok žene već godinama svršavaju na činjenicu da je tamna čokolada bogat izvor antioksidansa vrijeme je da i muškarci imaju barem neko slično zadovoljstvo. Evo ga – istraživanje Američkog društva za kemiju je pokazalo da je hmelj, jedan od osnovnih sastojaka piva koji mu daje aromu, snažan izvor preniliranih flavonoida. Ti snažni antioksidansi smanjuje visinu kolesterola, rizik od razvoja bolesti dišnog sustava i Alzheimera.

Štoviše, hmelj sadrži flavonoide za koje se vjeruje da su šest puta snažniji od onih koji se nalaze u agrumima. Što vam to govori? Bolje jedna piva nego šest naranči!

4) Smanjuje rizik od srčanih bolesti!

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u muškaraca koji žive u zapadnim zemljama. Dobar dio krivice svalit ćemo na zasićene masnoće i premasnu hranu koju konzumiramo, previše bijelog brašna i šećera, te na vjerojatno još par desetina nezdravih namirnica. No, jedno je sigurno – na tom popisu sigurno se neće naći pivo!

Istraživanje sa Sveučilišta u Scrantonu otkrilo je da neke vrste piva, poput tamnih aleova i stautova, zapravo mogu smanjiti rizik od srčanog udara za 50%. Pivo sužava krvne žile i time sprječava formiranje opasnih ugrušaka. I tko se onda ne bi zaletio do Dublina i počastio se s par Guinnessa ili, još boljim, Plain Porterhouseom?

5) Smanjuje rizik od pojave bubrežnih kamenaca!

Mi muškarci imamo duplo veću vjerojatnost da imamo problema s bubrežnim kamencima od žena! Pivo, vjerovali ili ne, otežava formiranje tih neugodnih kamenaca. Prema kliničkoj studiji Američkog nefrološkog društva oni koji redovito konzumiraju pivo imaju 41% manje izglede da će u životu imati probleme s bubrežnim kamencima!

6) Pivo povećava gustoću kostiju!

Studije pokazuju da pijenje piva može povećati gustoću kostiju. Konkretno, studija objavljena u znanstvenom časopisu ‘American Society for Bone and Mineral Research’ otkriva da je kod muškaraca koji su pili jednu do dvije limenki pive dnevno zabilježeno povećanje gustoće kostiju u prosjeku od 7%.

Pošalji prijatelju na email
Povratak na popis novosti